Extra toelichting voor deelnemers aan de rubrieken C en D.

Rubriek C; vegetarische- en hybride (vlees) producten.

Vegetarische producten zijn producten waarin geen vlees verwerkt is maar die wel de karakteristieke kenmerken van vlees (producten ) hebben. Hybride producten zijn producten die voor een gedeelte uit vlees en voor een gedeelte uit vleesvervangers bestaan.  Bij deze productgroep zal het vaak gaan om diverse soorten burgers en worstjes, zoals saucijsjes. Dat zou kunnen  betekenen dat de producten bereid moeten worden op de keuringslocatie. Wilt u daar rekening mee houden. Dat betekend onder meer het volgende:

  • Geef om te beginnen duidelijk aan of het om een vegetarisch of om een hybride (vlees) product gaat.
  • Stuur voldoende producten op om de jury de gelegenheid te geven een goed oordeel te geven. Er zal een gedeelte rauw en een gedeelte gegaard beoordeeld worden. De minimale hoeveelheid van een vleeswaar is 1 kilo en van veka’s, zoals worstjes en burgers is zes stuks.
  • Mocht er sprake zijn van een rauw product geef dan duidelijk de bereidingstijd en – wijze aan om te voorkomen dat uw mooie product niet de juiste beoordeling krijgt.
  • Bij hybride producten is het van belang dat u aangeeft hoeveel procent vlees het product bevat. Dit om de jury een zo eerlijk en zuiver mogelijk oordeel te laten geven.
  • U hoeft niet een uitgebreid recept mee te sturen maar het is wel van belang dat u aangeeft wat u bij hybride producten als hoofdvervanger van het vlees heeft gebruikt. Dat kunnen b.v. bonen , meel of tofu zijn maar ook commerciële producten van kruiden leveranciers.

 

Rubriek D; Show- en verkoopschotels.

Deze rubriek staat bekend om haar prachtige inzendingen van geweldig mooie schotels. In deze  onzekere corona tijd is het echter niet mogelijk om de schotels te showen op een beurs of tentoonstelling. Uiteraard is de organisatie erg blij met inzendingen in deze rubriek maar een waarschuwing is op zijn plaats. De schotels worden niet tentoongesteld en dat zou een grote teleurstelling kunnen zijn! Daarom heeft de organisatie van de NSM het volgende bedacht; u kunt uw showschotel op vrijdag 1 oktober inleveren bij de keuringlocatie ( Boonstra Verswaren in Peize) en u kunt ze dan zaterdagmiddag tussen 12.00 en 16.00 uur weer uit Peize ophalen. Enerzijds geeft u hiermee de jury een gelegenheid om goed, eerlijk en objectief te keuren en anderzijds heeft u uw mooie producten alweer op tijd terug. Wilt u wel even aangeven of u hier gebruik van wilt maken.

Voor eventuele onduidelijkheden of verdere vragen kunt u bellen met het wedstrijdsecretariaat:

Jan Nederhoed

0594-510080   06-19427554